Loading...

Rólunk

ROSMAREIN TÁNCEGYESÜLET

Az eltelt évek alatt településünkön számos tánccsoport jött létre, többnyire a nemzetiségi iskolákban ahol többek között a néptánc tanítás az identitás őrzésének egyik alapvető eszköze lett. Ilyen körülmények hozták létre a Rosmarein tánccsoportot 2000-ben. A 20 évvel ezelőtti táncosokból azóta felnőttek lettek. Az eltelt évek alatt a tánc szeretete bizonyítja, hogy ennyi idő után is él a csoport.

Fennállásunk óta a számtalan neves hazai bemutatkozásokon kívül alkalmunk volt Európa több országában bemutatkozni, ahol bizonyítottuk, van értelme a sok éve megkezdett munkánknak. A régi helyi szokások folyamatos feldolgozása mindig előtérbe kerül munkánk során. A néptánc gyakorlása mellett fontosnak tartjuk népviseletünk megőrzését, nagy hangsúlyt fektetünk hiteles megjelenésünkre is. Táncaink zenéjében az autentikusságra törekszünk, amit szigorúan őrzünk és nagy becsben tartunk. A táncainkra általában kötött páros táncok jellemzőek, amelyek őrzik a német gyökereket, kitűnik állandóságuk és mély hagyománytiszteletük.

Azt hiszem, hogy szegényebb lenne a magyarországi tánckultúra e vidám, pajkos, jó hangulatú, színes magyarországi német néptáncok nélkül.  
A tánc fejleszti a ritmusérzéket, a testtartást a mozgáskoordinációt, amely a mindennapi élet számos területén fontos a fiatalok számára. Fejleszti a társas kapcsolatok iránti érzéket, együttműködésre, alkalmazkodásra ösztönöz. A hosszú évek folyamán az együttesből nagyszerű közösség formálódott, amely hatást gyakorol a néptáncon kívüli életünkre is. A jelenleg működő tánccsoportunkat bejegyzett egyesület és lelkes szülői támogatás fogja közre, így jelenleg közel 28 fiatal munkálkodik német nemzetiségi hagyományaink fennmaradásán.

A táncegyüttes programjai, az egyesület szakmai és szervezeti működése egyre több feladatot adnak, ezeket csak egymás között szétosztva tudjuk maradéktalanul elvégezni. A munkába tudatosan és fokozatosan a fiatalok is be lettek vonva, hiszen így lehet biztosítani az egyesület és a táncegyüttes hosszú távú töretlen működését.

Táncosaink közül Zehetmayer Adrienn pedagógusi és néptánc oktatói képesítéssel rendelkezik. Ő helyben, a Grassalkovich iskolában tanít és kitartóan ismerteti meg a gyerekekkel környezetünk múltját, gyűjti a helyi szokásokat, gyermekjátékokat, dalokat, és hagyományozza át ismereteit a jövő generációjának. Az ő kezei közül kerülnek ki a Rosmarein tánccsoport következő generációjának tagjai. Mert ha a pedagógus örömmel táncol, és sok érdekes, táncos játékot ismer, akkor örökre elvarázsolja  gyermekcsoportja tagjait a tánc és a zene élményével és szeretetével. 

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a német kisebbségi önkormányzatokról sem, hiszen ők is számtalan találkozót, rendezvényt szerveznek. Felélesztenek olyan, már feledésbe merült szokásokat, hagyományokat, mint például a „Rétesevés”, ahol tánccsoportjaink szerepelhetnek, tehetnek szert új ismeretekre, új táncokat tanulhatnak meg.

Folyamatosan bővülő repertoárunkban az autentikus sváb néptáncokon kívül más magyarországi német, amellett néhány osztrák keletkezésű tánc is szerepet kapott. Koreográfiáink közt felfedezhetőek azon lépésmotívumok és táncfajták is, melyeket felmenőink a régi időkben nagy előszeretettel táncoltak.